Keurmerken voor hypotheekadviseurs

Een hypotheekadviseur leeft van de provisies die hij krijgt op het afsluiten van hypotheken. Het is dus voor hem erg aanlokkelijk om de hypotheek te adviseren die hem het meest oplevert. Om mensen die een hypotheek willen afsluiten meer zekerheid te geven zijn er daarom keurmerken in het leven geroepen. Hoewel deze keurmerken de kans op een gekleurd advies niet 100 procent tegengaan geven  ze wel enige zekerheid. Je weet dat je met een officiële hypotheekadviseur te maken hebt die onder controle staat. Bij foute praktijken moet deze immers zijn keurmerk inleveren.

Nederland kent twee keurmerken voor hypotheekadviseurs.

Erkend hypotheekadviseur

Dit keurmerk is persoonsgebonden. De ene adviseur van een bureau kan dus erkend zijn en de andere niet.

De hypotheekadviseur moet een beroepsopleiding gevolgd hebben en minimaal een jaar als hypotheekadviseur werkzaam zijn. Gedurende die tijd moet hij of zij minimaal de helft van de werktijd actief zijn als hypotheekadviseur.

Het keurmerk wordt gecontroleerd door de Stichting Erkenningsregeling Hypotheekadviseurs (SEH). Dit is een initiatief van de gezamenlijke hypotheekaanbieders. Het keurmerk wordt verstrekt aan hypotheekadviseurs, assurantietussenpersonen, makelaars, intermediairs en zelfstandige bemiddelaars die aantoonbaar genoeg kennis en ervaring hebben op het gebied van hypotheekadvies.

 

Keurmerk Financiële Dienstverlening

Dit keurmerk is niet persoonsgebonden maar kantoorgebonden. Elke adviseur van een kantoor moet voldoen aan specifieke opleidingseisen en ze moeten zich houden aan de Gedragscode Hypothecaire Financieringen.

Alle adviezen die de hypotheekadviseurs geven worden vastgelegd in een klantendossier dat zowel door de klant als door de adviseur wordt ondertekend. Deze dossiers moeten zorgvuldig worden bewaard, waardoor een fout advies later altijd kan worden aangetoond.

Minimaal één keer in de anderhalf jaar voert het Klachteninstituut voor financiële dienstverleners (KiFiD) een klanttevredenheidsonderzoek uit onder de klanten van het hypotheekadviesbureau.

Thursday the 20th. Joomla Templates Free. (c) Content=King 2013
Copyright 2012

©