Aankopende makelaar

Moet je bij de aankoop van een huis ook zelf een makelaar in de hand nemen? Het is een lastige vraag. In het verleden was zo'n aankopende makelaar (ook wel aankopend makelaar genoemd) nog niet gebruikelijk. Als huizenkoper onderhandelde je toen meestal zelf met de makelaar van de verkoper. Maar dat is een ongelijke strijd. De makelaar van de verkoper zal een zo hoog mogelijke prijs voor het huis willen krijgen. Hoe meer het huis oplevert hoe hoger zijn provisie. Maar jij wilt zo min mogelijk betalen, maar kun je wel op die die makelaar die gepokt en gemazeld is op de woningmarkt?

 

Aankopende makelaar voor advies en onderhandelingen

Daarom nemen kopers zelf ook een makelaar in de hand. Een goede makelaar zorgt er voor dat ze het huis tegen een lagere prijs kunnen aanschaffen. Maar deze makelaar kost ook geld, veel geld. Zijn tarief kan oplopen tot wel 2% van de verkoopprijs. Dat hoeft geen probleem te zijn, Als hij maar meer dan 2% meer van de prijs weet af te halen dan je zelf zou doen.

Maar de aankopende makelaar heeft meer voordelen dan alleen een (hopelijk) lagere aankoopprijs. Als je kiest voor een lokale makelaar heeft deze ook een duidelijk beeld van wat er in de omgeving te koop staat. Hij zal dus waarschijnlijk beter dan jezelf in staat zijn om jouw ideale woning te vinden in het grote aanbod van woningen. Ook heeft de makelaar als eerste informatie over de huizen die op de woningmarkt te koop aangeboden gaan worden.

 

 

Aankoopopdracht

Je kunt de makelaar de opdracht geven het hele aankoopproces te begeleiden (een aankoopopdracht). Hij zal hiervoor een provisie (courtage) vragen die in principe 1,63 procent zonder btw (dus eigenlijk 1,94%) van het uiteindelijk aankoopbedrag bedraagt. Deze courtage is vaak lager te krijgen door te onderhandelen met de makelaar. Steeds vaker gaan makelaars er ook toe over om voor een vast bedrag zijn diensten aan te bieden. Voor dat geld houdt hij je dan op de hoogte van het huizenaanbod en gaat hij mee met bezichtigingen van woningen. Natuurlijk voert hij ook de onderhandelingen en helpt bij de administratieve afhandeling. Hij controleert de koopovereenkomst en geeft informatie over fiscale, juridische en bouwkundige zaken.

 

Oriëntatieopdracht

Maar je kunt ook voorzichtig beginnen. Je kunt voor een lager vast bedrag ook alleen een oriëntatieopdracht verstrekken. De makelaar gaat dan alleen binnen een afgesproken termijn op zoek naar een geschikt huis. Eventueel kun je na het vinden van je ideale huis de opdracht uitbreiden maar je kunt ook zelf de onderhandelingen in de hand nemen of een andere makelaar inschaken.

Nu kan het voorkomen dat jouw aankopende makelaar (aankopend makelaar) zelf jouw ideale huis in zijn bestand heeft zitten. In dat geval moet hij de de rol van aankopende makelaar aan een ander overlaten. Hij mag niet met twee petten (met zichzelf) onderhandelen.

Tuesday the 19th. Joomla Templates Free. (c) Content=King 2013
Copyright 2012

©